Zakelijke klant? registreer hier

Hiedler

Ludwig Hiedler is een succesvolle wijnboer in het Kamptal. Hij leidt samen met zijn Spaanse vrouw Maria-Angeles het familiewijngoed, dat in 1856 opgericht is door zijn overgrootvader. Sinds Ludwig het wijngoed in 1981 heeft overgenomen is het gegroeid van 8 naar 30 hectare. De Hiedler-wijnen hebben altijd een bijzonder eigen handschrift en zijn ...
Lees meer6 artikel(en)

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

6 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorterenHiedler

Ludwig Hiedler is een succesvolle wijnboer in het Kamptal. Hij leidt samen met zijn Spaanse vrouw Maria-Angeles het familiewijngoed, dat in 1856 opgericht is door zijn overgrootvader. Sinds Ludwig het wijngoed in 1981 heeft overgenomen is het gegroeid van 8 naar 30 hectare. De Hiedler-wijnen hebben altijd een bijzonder eigen handschrift en zijn onverwisselbare persoonlijkheden. Het doel van Hiedler is om gebalanceerde wijnen te maken. Hij produceert zijn wijnen handmatig en traditioneel tot in het kleinste detail, om ze nog meer karakter, spanning en authenticiteit te verlenen. Zijn wijnen hebben ook bij een mooie zuurgraad altijd een crèmig karakter met veel rondeur en body. Vrijwel alle wijnen worden sinds 2005 spontaan vergist. Spontane vergisting loopt langzamer en harmoniseert de zuren op natuurlijke wijze. Ook krijgen de meeste wijnen (ook Grüner Veltliner en Riesling) een klein beetje malolactische gisting, hetgeen de wijnen net wat meer rondeur verleent, zonder dat het afdoet aan primaire aroma's of frisheid. Hij laat de wijnen lang in contact met de fijne gist en vult de wijnen niet al te vroeg af.

Ludwig Hiedler werkt zoveel mogelijk ecologisch (niet gecertificeerd). De Grüner Veltliner is hier het belangrijkste druivenras, Meer dan 60% van de wijngaarden is er mee aangeplant. Verder maakt hij ook prachtige witte wijnen van o.a. de druivenrassen Riesling, Weissburgunder en Chardonnay. Iets meer dan 10% van de wijngaarden is aangeplant met de blauwe druivenrassen Zweigelt, Blauburgunder, Sankt Laurent en Sangiovese.

Het Kamptal bezit een grote diversiteit aan bodemsoorten, hetgeen weerspiegeld wordt in de karakters van de wijnen. De belangrijkste wijngaarden van Hiedler zijn:

In Langenlois: Thal (zand, löss, leem), Kittmansberg (löss), Panzaun (löss), Spiegel (löss met bruine aarde), Schenkenbichl I (kiezelconglomoraat met iets leem), Schenkenbichl II (verweerde gneis, amphiboliet en löss), Loiserberg (paragneis en gneis), Steinhaus (gneis met amphiboliet), Hofstatt (zand en leem), Hasel (leem), Dechant (0,4 ha, löss en gneis),In Zöbing: Heiligenstein (verweerd zandsteen), Kogelberg (Buntsandstein), In Strass: Gaisberg (verweerd zandsteen)

Het terroir is voor Ludwig Hiedler erg belangrijk. Hieronder vallen voor hem niet alleen alle natuurlijke invloeden van bodem en micro-klimaat maar ook alle menselijke handelingen die van invloed zijn op de wijngaarden, de wijnstokken en de uiteindelijke wijn. Zonder samenwerking van deze factoren kan in zijn ogen geen grote wijn worden gemaakt.  De wijnen van Hiedler staan bekend om hun uitstekende rijpingspotentieel. Ze zijn jong al uitstekend drinkbaar, maar tonen hun ware klasse na enige jaren rijping.

Ludwig Hiedler wint regelmatig belangrijke internationale prijzen met zijn wijnen. Ook in Nederland zijn zijn wijnen gelauwerd: de Grüner Veltliner Langenloiser Thal 1993 werd door Proefschrift tot "Witte wijn van het jaar 1995" uitgeroepen. Dezelfde wijn van jaargang 2002 werd door leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers en Proefschrift uitgeroepen tot meest gastronomische wijn.


www.hiedler.at