Zakelijke klant? registreer hier

Künstler

De wijnbouwtraditie binnen de familie Künstler gaat tot 1648 terug. Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bewerkte zij wijngaarden in Untertannowitz. Dit dorp ligt in Zuid Moravia en maakte destijds deel uit van republiek Tsjecho-Slowakije. In 1945 werd de Duitstalige bevolkingsgroep, waartoe de familie behoorde, gedwo...
Lees meer6 artikel(en)

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

6 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorterenKünstler

De wijnbouwtraditie binnen de familie Künstler gaat tot 1648 terug. Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bewerkte zij wijngaarden in Untertannowitz. Dit dorp ligt in Zuid Moravia en maakte destijds deel uit van republiek Tsjecho-Slowakije. In 1945 werd de Duitstalige bevolkingsgroep, waartoe de familie behoorde, gedwongen hun thuisland te verlaten. Na de onteigening van hun bezittingen en aansluitende deportatie kwam het gezin uiteindelijk in Hochheim am Main terecht. Daar aanvaarde Franz Künstler de functie van wijnmaker bij het plaatselijke Domdecant Werner'chen Weingut. In 1965 stichtte hij weer een zelfstandig klein wijngoed en door consequent naar topkwaliteit te streven kwam dit al snel aan de kwalitatieve oppervlakte drijven. In 1992 nam zijn zoon Gunter het familiewijngoed over en zet dit nu, samen met zijn vrouw Monika, voort. Na het intrede van Gunter heeft het wijnbedrijf een enorme groei doorgemaakt. Het wijngoed heeft nu grondbezit in al de topwijngaarden van Hochheim en recentelijk heeft hij er zelfs Rüdesheimer wijnbergen erbij gekregen. Het bezit in Hochheim bestaat uit percelen in de topwijngaarden: Kirchenstück, Domdechaney, Weiss Erd, Hölle, Reichestal, Herrnberg, Stein en Stielweg. 

De Rheingau

De kleine Rheingau is zonder meer de beroemdste Duitse wijnstreek. De idyllische regio is grotendeels gesitueerd aan de Rijn en voor een klein deel ook aan de rivier Main. De wijnstreek meet 3.088 hectare wijngaarden, die zich over vijfendertig kilometer uitstrekken. De loop van de Rijn gaat vanaf de bron in Zwitserland bijna onafgebroken van zuid naar noord. Die natuurlijke stroming verandert tussen de plaatsen Mainz en Bingen van oost naar west. De waterloop stoot daar op de massieve wand van het Taunusgebergte. Dit gebergte zorgt samen met de aanwezige rivier voor een uniek microklimaat dat uitstekend is voor de wijnbouw. Het Taunusgebergte beschermt de wijngaarden tegen koude noordelijke windstromingen en het wateroppervlak zorgt voor reflectie van het zonlicht.

In de Rheingau kan je niet spreken over een doorsnee type Rheingau-bodem; de aardkost is hier een lappendeken bestaande uit meer dan 130 verschillende samenstellingen. Ook de microclimaten kunnen sterk verschillen. Zo onderscheidt het kleine Hochheim (in het oostelijke deel aan de rivier de Main) zich van de rest, omdat het hier warmer is. Er vindt hier meer warmte-opeenhoping plaats, waarvan de druiven enorm profiteren. Daarbij is ook de bodemstructuur van een heel andere samenstelling, dan in de rest van de Rheingau. Hier treft men veelal zwaardere bodems aan met klei en kalkaandelen. In de rest van de Rheingau zijn er meer lichtere bodems, die relatief snel te verwarmen zijn. De wijngaarden van Rüdesheim zijn voor het grootste deel op steile berghellingen aangelegd. Die hellingen bestaan voor het merendeel uit grijze en rode leisteen met soms löss, löss-leem en kwartsiet.

De wijnfilosofie

"Wat in de wijnbergen groeit kan men in de wijnkelder niet beter maken" is de filosofie van Gunter Künstler. Zodoende wordt er heel veel arbeid in de wijngaarden verricht om een zo hoog mogelijke kwaliteit van druiven te oogsten. De wijngaarden worden natuurvriendelijk bewerkt en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van insecticiden en andere chemische stoffen. Tijdens de pluk worden de druiven in verschillende plukgangen en uitsluitend in kleine kistjes geoogst om deze niet te beschadigen. Droge wijnen worden alleen gemaakt van 100% gezonde druiven met een maximale fysiologische rijpheid. Voor de eigenlijke wijnbereiding wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste techniek in combinatie met jarenlange ervaring en een groot "Fingerspitzengefühl". De wijnen worden, naar gelang de kwaliteit van het oogstgoed, in roestvrij-staal, hout of een combinatie van beide gemaakt. Om stabiele "zuivere" wijnen te bereiden wordt er gebruikgemaakt van toegevoegde gisten, incidenteel wordt er ook spontane vergisting toegepast. Na de fermentatie liggen de jonge wijnen gedurende enige tijd, vaak tot aan de botteling, op het fijne bezinksel. Dit heeft tot doel om de wijn een zo karakteristiek mogelijk karakter mee te geven.

http://www.weingut-kuenstler.de/startseite.html