Zakelijke klant? registreer hier

Mosel

De wijnregio van de Moezel vormt, met zijn zijtakken Saar en Ruwer, één van ‘s werelds grootste aaneengesloten koninkrijken van de uitzonderlijke Rieslingdruif. Deze spannende en zeer veelzijdige wijndruif groeit hier veelal op steile, met leisteenschilvers bedekte berghellingen. Een echte Moezelriesling is dan ook een zeer mineral...
Lees meer9 artikel(en)

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

9 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorterenMosel

De wijnregio van de Moezel vormt, met zijn zijtakken Saar en Ruwer, één van ‘s werelds grootste aaneengesloten koninkrijken van de uitzonderlijke Rieslingdruif. Deze spannende en zeer veelzijdige wijndruif groeit hier veelal op steile, met leisteenschilvers bedekte berghellingen. Een echte Moezelriesling is dan ook een zeer minerale, soms zelfs wat lichtvoetige, delicate wijn die een enorme kracht kan tentoon spreiden. De Moezelstreek is extreem rijk aan potentiële “Grand Gru” wijngaarden die nog maar nauwelijks tot de wijnliefhebbers zijn doorgedrongen! 


De wijnregio kent een relatief koel klimaat, waardoor de druiven extreem traag rijpen. Hierdoor bezitten de Rieslings een fabuleuze complexiteit die (waar ook ter wereld) niet wordt gegevenaard. Met ingang van 2008 heeft de Duitse wetgever de Saar en Ruwer van het etiket gehaald en heet de regio uitsluitend nog Mosel. Het grote verschil tussen de drie stromen blijft evenwel evident aanwezig:

Moezel: de langste rivier van de drie. Hij stroomt vanuit Frankrijk sterk meanderend noordwaarts naar Koblenz, alwaar hij uitmondt in de Rijn. Door de vele bochten en kronkels zijn er talloze wijnbouwoases ontstaan, met elk weer een apart, geheel eigen, microklimaat. De Moezelvallei geeft hierdoor een sterk gevarieerd beeld, uiteenlopend van het robuuste massieve karakter van de Piesporter Goldtröpchen, de breed romige smaak van de Erdener Prâlat tot aan het frivool tedere “vrouwelijke” karakter van Wehlener Sonnenuhr wijngaard.

Saar: de meest koele “pure” Riesling. De wijnen hebben een prachtig geprononceerd zuur in combinatie met koel complex fruit. Een slanke elegant gestructureerde Riesling een bijna uitsluitend bestemd voor puristen pur sang!         

Ruwer: de kleinste van de drie. Feitelijk is de Ruwer niet meer dan een grote beek en is de daadwerkelijke invloed op de wijnbouw gering. Wat echter wel van grote invloed is zijn de hier aanwezige verschillende leisteensoorten. Ruwerrieslings zijn vaak delicaat en “blind” te herkennen aan hun specerijachtige kruidigheid in combinatie met hun cassisaroma.