Zakelijke klant? registreer hier

Franken

De wijnregio Franken ligt in het midden van Duitsland, op ruim één uur auto rijden van de bankierstad Frankfurt am Main, en maakt deel uit van de deelstaat Bayern. De rivier de Main stroomt hier als een grote W door het Frankenland en op de steile oevers ervan zijn de wijngaarden aangelegd. De streek is door de Duitse wijnwet in dr...
Lees meerItems 1..9 van 10 totaal

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

Items 1..9 van 10 totaal

per pagina
Pagina:
  1. 1
  2. 2

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorterenFranken

De wijnregio Franken ligt in het midden van Duitsland, op ruim één uur auto rijden van de bankierstad Frankfurt am Main, en maakt deel uit van de deelstaat Bayern. De rivier de Main stroomt hier als een grote W door het Frankenland en op de steile oevers ervan zijn de wijngaarden aangelegd. De streek is door de Duitse wijnwet in drie stukken verdeeld. Het eerste, meest westelijke, deel heet Mainviereck. Dat begint nabij de plaats Asschafenburg en eindigt bij de oorden Wertheim en Marktheidenfeld. In dit deel overheerst het door ijzerhydroxide gekleurde rode bontzandsteen, uit de eerste periode van de zogenaamde Trias periode. Uit onderzoek van de toenmalige flora heeft men kunnen vaststellen dat er toen een woestijnklimaat moet zijn geweest. Opmerkelijk is dat hier de rode wijnen domineren en niet de witte exemplaren. Naast het bontzandsteen komt er hier ook spaarzaam urgestein voor.

Het aansluitende stuk, met daarin de schitterende historische barokstad Würzburg, heet Maindreieck en loopt door tot het kleine Wipsfeld. Hier domineert de zogenaamde mosselkalk, uit de middelste periode van de Trias. Dit schelpkalk bestaat uit de fossiele overblijfselen van zeeleven zoals mosselen en vissen omdat hier eens een groot ondiep meer was.

Het meest oostelijke deel bestaat uit het Steigerwald, dit stuk ligt niet aan de rivier de Main maar bestaat uit de met wijnstokken beplante zuidelijke hellingen van het genoemde woud. Het is niet echt een aaneengesloten wijngebied, maar bestaat meer uit kleine wijnenclave’s en bijbehorende dorpen. Hier is keuper (gipsklei), uit de laatste Trias periode, de belangrijkste bodemsoort. Keuper kan verschillend van structuur zijn. Het kan droog aanvoelen maar ook wat vettig van samenhang zijn.

Door de noordelijke ligging is de Müller-Thurgau (Riesling x Madeleine Royal) het meest aangeplante druivenras maar de belangrijkste wijndruif is hier zonder meer de Silvaner. Deze unieke kruidige druif kan het best worden omschreven als de Grüner Veltliner van Duitsland. Die vergelijking is overigens helemaal niet zo vreemd van beide druivenrassen hebben de Traminerdruif in hun genen.